Články

Rozšírené filtrovanie
stats__label__articles
449_20240227_141717.jpg

Prepisovanie klubovej histórie pod taktovkou Nehilu s Nôtom

Posledný vonkajší zápas základnej časti sezóny 2023/2024 sme odohrali v „hlavnom meste Východu“ proti tamojšiemu ATU. Akademici už mali pred zápasom istotu umiestnenia v druhej štvorke extraligy, z ktorej nemohli ani vypadnúť, ani poskočiť vyššie. Budú teda jedným z tímov, z ktorých si budú tímy z prvej štvorky vyberať súperov pre play-off, a síce tímom, ktorý môže byť aj našim štvrťfinálovým súperom. Prípadný zisk troch bodov by pre nás zabezpečil definitívne ukotvenie sa na tretej priečke, čo by znamenalo najvyššie umiestnenie Lida v histórií klubu. Prvýkrát vo svojej existencií by námorníci disponovali možnosťou výberu súpera do vyraďovacích bojov. Napriek enormnému tlaku bielo-čiernych v závere zápasu sa nám jednogólové vedenie ubrániť podarilo a z Košíc vezieme všetky tri body. Do nadstavbovej časti súťaže teda definitívne postupujeme z tretieho miesta.

448_20240222_131329.jpg

Capitolu sme uštedrili najvyššiu prehru v sezóne

V predposlednom domácom zápase sezóny 2023/2024 sme boli jedným z aktérov posledného z dvanástich bratislavských derby. Capitol sa tri kolá pred koncom základnej časti nachádzal na 11. mieste. V prípade zisku troch bodov by sa posunul na 10. priečku, len dva body od priečky deviatej, poskočením na ktorú by sa vyhol účasti v play-down extraligy, a preto určite mal o čo hrať. Koniec-koncov práve Capitol je jedným z troch tímov, ktoré nám v prvej polovici sezóny dokázali uchmatnúť body. Beriac do úvahy hernú krízu, ktorej musí náš tím aktuálne čeliť, nemal na papieri jednoznačný zápas vôbec tak výrazného favorita, ako naznačovali kurzy stávkových kancelárií. Nakoniec sa nám nepríjemnú deku z posledných zápasov zhodiť podarilo a schuti sme si zastrieľali. Čo však teší viac sú zvládnuté defenzívne povinnosti a z nich vyplývajúci len jeden inkasovaný gól. Pocit zadosťučinenia za kus dobre odvedenej roboty umocnil aj fakt, že medzi tri žrde sa po nepríjemných zdravotných patáliách postavil Daniel Dobrovodský, ktorý ukázal, že zo svojho brankárskeho umenia aj napriek dlhšej pauze nič nestratil a tím podržal ako za starých čias.

447_20240216_145419.jpg

V boji o Viacúčelovú športovú halu hanebne deštruktívna prehra

Po reprezentačnej prestávke pokračovala elitná mužská súťaž svojim 19. kolom, v ktorom sa stretli dva tímy, pre ktoré je športová hala v Záhorskej Bystrici v aktuálnej sezóne domácim florbalovým stánkom. Hráči Tsunami, v zápise o stretnutí figurujúci ako domáci, sa nachádzajú v súvislosti s bojom o play-off vo veľmi komplikovanej situácií a preto potrebujú v závere základnej časti bodovať naplno. Na strane Lida mohli diváci sledovať premiérový štart reprezentačného navrátilca Teodora Beriaca a spolu s ním aj plnú súpisku hráčov, väčšina z ktorých by mala byť stavebným kameňom námorníkov pre boje v play-off. Priebeh zápasu tomu však vôbec nenasvedčoval. V tretej tretine, ktorá obvykle býva našou doménou, sme doslova „zhoreli“ po všetkých stránkach.

446_20240201_222628.jpg

Scenár z Detvy sa opakoval aj v domácej odvete

V sobotu pricestoval na našu domácu palubovku do Záhorskej Bystrice tím nováčika z Detvy. Jeho hráči prežívajú ťažké obdobie, pretože po troch výhrach z prvých štyroch zápasov medzi slovenskou florbalovou elitou ťahajú sériu trinástich zápasov bez bodu. Krízu prehĺbil aj minulotýždňový výprask na palubovke Snipers, v ktorom Podpoľanci utŕžili až 20 gólov. Napriek tomu, že hostia hrali veľmi efektívne a z minima možností využívali zapájajúc to, v čom sú najlepší, maximum, sa ukázalo, že v počte 12 hráčov v poli sa extraligový zápas jednoducho fyzicky zvládnuť nedá. Rovnako, ako v prvom vzájomnom meraní síl, aj v odvete svietilo po druhej tretine na svetelnej tabuli nerozhodné skóre, tentokrát v pomere 5:5. V tretej tretine sme však súpera, rovnako ako v Detve, zvalcovali po každej stránke.

444_20240125_103550.jpg

Víťazný gól v čase 59:43 zabezpečil z horúcej nižňanskej pôdy dôležité tri body

V 17. kole mužskej najvyššej súťaže sme vycestovali do Mútneho, kde nás čakal náš dvojnásobný štvrťfinálový play-off súper zo sezón 2018/2019 a 2021/2022, FBK Nižná. V prvom tohtosezónnom „zápoľení“ sme súpera hrajúceho bez viacerých opôr na palubovke v Záhorskej Bystrici zdecimovali v pomere 12:4. Vedeli sme však, že na domáce zápasy dokážu Oraváci nastúpiť v plnej sile a prekvapiť nejedného favorita. Napriek tomu, že sme v 21. minúte vyhrávali už 5:1, sme sa museli strachovať o výsledok. Nanešťastie pre domácich stál tam, kde mal, ich bývalý hráč Nehila, zakončenie ktorého rozhodlo o tom, že sme zo zamrznutej Oravy priniesli plný bodový zisk.

5_20230131_220858.png

Podporte klub darovaním 2% z dane

Ako každý rok, tak aj tento máte možnosť venovať klubu 2% z dane a pomôcť mu tak v jeho ďalšom napredovaní.

443_20240117_144757.jpg

Po tretej prehre v rade pád na štvrtú priečku

Uplynulú sobotu sme po dvoch prehrách v rade s našimi priamymi súpermi z „top štvorky“ privítali na domácej palubovke tretieho z nich, ŠK 1. FBC Trenčín. V prvom tohtosezónnom meraní síl sme súperovi, ktorý sa pred začiatkom zápasu nachádzal v extraligovej tabuľke na štvrtom mieste, o dva body pod nami, podľahli v pomere 5:7. V tomto zápase sme sa pokúsili striasť koncoročno-novoročnú nemohúcnosť, ktorá na nás po zápase so Žilinou padla a z deviatich dôležitých bodov získať aspoň tri. Ani to sa nám však nepodarilo.

442_20240109_135535.jpg

V zápase o druhé miesto k senzačnej otočke napokon nedošlo

V trojkráľovú sobotu sme sa museli vysporiadať s druhou z troch sezónnych výprav naprieč celou republikou. Po troch sviatočných týždňoch nás po neúspešnom predvianočnom priamom súboji o prvé miesto so Žilinou čakal priamy súboj o druhé miesto s Florkom Košice, ktoré sa pred úvodným hvizdom v rámci extraligovej tabuľky nachádzalo o bod nad nami. Naposledy nás Florko pripravilo o tri body ešte 21. septembra 2019, čo dokazuje, že tento súper nám herne veľmi sedí. V poslednej konfrontácií zo septembra 2023 sme oranžovo-čiernych zdolali pomerne s prehľadom 12:7, a po predvedenom výkone v Žiline neexistoval ani jeden hráč, resp. fanúšik Lida, ktorý by pochyboval o tom, že z metropoly východu prinesieme tri body a udržíme sa v boji o prvé miesto. Zápas však začal ako z nočnej mory a mužské áčko s mankom 1:8 v 29. minúte prežilo azda najhorší „polčas“ za posledných niekoľko sezón.

441_20231221_140400.jpg

V boji o prvé miesto sme ťahali za kratší koniec

Kalendárny rok 2023 florbalovo uzavrel 14. hrací víkend, v ktorom sme cestovali do Žiliny, kde sme skrížili florbalky s aktuálnym lídrom Grasshoppers Žilina. V tabuľke nás od seba delil len jediný bod a keďže košické Florko v skoršom zápase zaváhalo s bratislavskými Snajprami, bolo jasné, že zápas ponúkne priamy súboj o to, kto počas vianočných sviatkov prezimuje na líderskej pozícií extraligy. Zápas, ktorý mnohí nestranní pozorovatelia označili za reklamu na slovenský florbal, sa odohral v extrémne vysokom tempe. Diváci si určite prišli na svoje, pretože okrem 18stich gólov videli aj množstvo tvrdých súbojov a kombinačných prvkov, ktoré v bežnom zápase slovenských líg pozorovať nemožno. Nanešťastie námorníkov tento maximálne vyrovnaný zápas spĺňajúci najprísnejšie kritériá play-off preklopili na svoju stranu domáci, a to najmä vďaka našim individuálnym chybám a trápeniu sa v koncovke.

440_20231214_110356.jpg

V mikulášskom derby víťazne

13. kolo najvyššej mužskej florbalovej súťaže malo na programe už tradičné mestské derby, ktoré nikdy nemá favorita a to napriek tomu, že pred zápasom Lido a Snipers delilo v tabuľke 20 bodov. Keďže sa posledný týždeň po Bratislave šuškalo, že príde na zápas Mikuláš aj s anjelom, tak cestu do haly si našlo množstvo detí spolu s rodičmi, ktoré okrem sladkej odmeny boli zvedavé aj na to, kto ovládne Šprotovú halu SHZ, a že sa bolo na čo pozerať!

Späť na Klub