Články

Rozšírené filtrovanie
stats__label__articles
439_20231209_110849.jpg

V metropole Šariša sme prekvapenie nedopustili

Na otvorenie odvetného kola extraligových konfrontácii sme v zasneženom počasí museli absolvovať prvú z troch tohtosezónnych výprav na východ Slovenska. Tam nás čakal súper z Prešova, ktorému sme v úvodnom zápase sezóny nadelili hrozivo pôsobiacu „štrnástku,“ pričom rozhodla tretia tretina, kedy sme ich (najmä) fyzicky prevalcovali v pomere 9:0. V tomto zápase sa však ukázalo, že s tempom extraligového vlaku sa už v polke sezóny vyrovnali aj hráči, ktorí na jej začiatku neboli dostatočne fyzicky pripravení a rozdiely vo fyzickej výkonnosti aktérov zápasu sa mierne znížili. Treťotretinový debakel sa neopakoval. Celozápasové vedenie sme si však dokázali napriek niekoľkým hrubým zaváhaniam postrážiť počas celých šesťdesiatich minút.

438_20231129_153104.jpg

Po divokej tretej tretine vezieme z Trenčína tri body

Na zakončenie prvej polovice základnej časti sezóny 2023/2024 ostával mužom odohrať už len jeden zápas. Posledným súperom, ktorému ešte v aktuálnom ročníku nečelili, bol AS Trenčín. Ten sa, pomerne prekvapivo, nachádza so ziskom siedmich bodov na predposlednom mieste extraligovej tabuľky, len jeden bod od zostupovej priečky. Z 8 prehratých zápasov skončilo až 6 jednogólovým rozdielom, resp. gólom v predĺžení, takže, podobne ako v prípade Capitolu, nemožno hovoriť o AS Trenčín ako o "fackovacom panákovi" ligy. V repríze minuloročného štvrťfinále bolo možné zo strany domácich očakávať hlad po prelomení bodových suchôt. Obzvlášť proti Lidu, ktoré vo štvrťfinále minulej sezóny ukončilo ich ligovú púť. Zápas vo vysokom tempe bol dramatický až do poslednej minúty.

437_20231123_103544.jpg

Liďáci vo svete

Pred začiatkom sezóny 2023/2024 nastali v kádri mužov početné zmeny. Pozornému oku fanúšika určite neušli príchody troch posíl v podobe Petra Nehilu, Vladimíra Grambličku a Matúša Šablicu, ktorí do tímu zapadli na výbornú a od začiatku sezóny patria k nosným pilierom našej hry. Kabína mravenečníkov však utrpela aj niekoľko strát. Svoju aktívnu hráčsku kariéru (veríme, že len) prerušili Viktor Ďurečko, Peter Čuporák a Timotej Smutný. Možnosť odísť do Čiech v záujme zahrať si jednu z top štyroch svetových líg po boku nášho ďalšieho bývalého hráča Vladimíra Bačinského využil aj Teodor Beriac, ktorý, ako sme už niekoľkokrát informovali, prestúpil do Black Angels Praha. Okrem troch zavesených florbaliek na klinec a Teovej zmeny pôsobiska však došlo aj k trom ďalším medzinárodným prestupom, v rámci ktorých sa liďáci pobrali naberať skúsenosti do zahraničných líg. Menovite ide o Tomáša Kopeckého pôsobiaceho vo Fínsku, Daniela Fehéra chytajúceho v Lotyšsku a Samuela Morávka brázdiaceho švédske palubovky. V nasledujúcich riadkoch si detailnejšie priblížime ich pôsobenie.

436_20231122_125808.jpg

Proti ATU predĺžená víťazná séria na 5 zápasov v rade

V sviatočný deň, kedy si celé Slovensko pripomínalo udalosti vedúce k pádu komunizmu v našich končinách pricestovali do hlavného mesta hráči jedného z najtradičnejších klubov slovenskej florbalovej mapy, ATU Košice. Akademici predstavujú húževnatého súpera, v zápasoch s ktorým sa o body bojuje na vysokej taktickej a technickej úrovni až do poslednej minúty, bez ohľadu na postavenie v tabuľke. Tieto skutočnosti potvrdzuje aj štatistika, podľa ktorej z posledných deviatich vzájomných konfrontácii skončilo osem rozdielom jedného alebo dvoch gólov. Inak tomu nebolo ani tentokrát.

435_20231113_183731.jpg

Proti Capitolu ozbíjaní o bod

Neubehlo ani 5 dní odkedy sme porazili mestského rivala z Tsunami Záhorská Bystrica, aby sme v deviatom kole najvyššej slovenskej florbalovej súťaže odohrali ďalšie bratislavské derby, tentokrát proti Capitol Bratislava. Minuloročný nováčik extraligy sa pred zápasom nachádzal na poslednom mieste tabuľky, hoci v posledných štyroch zápasoch dokázal tri z nich doviesť do predĺženia a vo štvrtom prehral o gól. Vedeli sme teda, že sa nejedná o žiadneho „otloukánka“ a Beriac do úvahy aj naše minuloročné vzájomné zápasy, kedy sme raz vyhrali a raz prehrali, sme sa na tohto súpera pripravovali rovnako zodpovedne, ako na každého iného. Katastrofálna tretia tretina však znamenala, že „NHL týždeň“ zakončíme len s ôsmymi bodmi.

434_20231104_012123.jpg

V bratislavskom derby úspešnejší námorníci

Netradične v stredu v deň sviatku všetkých svätých sme v druhom zápase v rámci „NHL týždňa“ privítali na našej domácej palubovke v Záhorskej Bystrici domáceho súpera Tsunami Záhorská Bystrica. Z posledných piatich konfrontácií s našim „mestským“ rivalom sme dokázali zvíťaziť len raz, avšak to nič nemenilo na tom, že sme si na veľmi kvalitného a technicky vybaveného súpera od začiatku verili. Diváci mali možnosť sledovať zápas na vysokej úrovni, ktorý napĺňal všetky kritériá play-off zápasu. Ani jeden súboj nebol vypustený, bojovalo sa o každú loptičku. Napriek tomu, že sme sa až do konca druhej tretiny na súpera doťahovali a že prvýkrát sme brankára súpera prekonali až v 25. minúte, sa nám podarilo zápas priviesť do víťazného konca.

433_20231101_124318.jpg

Nováčik dokázal držať krok len dve tretiny

Po reprezentačnej prestávke čakala mužov cesta do Detvy, kde v rámci siedmeho kola najvyššej slovenskej florbalovej súťaže nastúpili proti miestnym Joxerom. Boli to práve Podpoľanci, ktorým sa minulú sezónu podarilo vyhrať prvú ligu a premiérovo v klubovej histórii nazrieť za brány extraligy. Na nováčika si v doterajšom dianí počíňali veľmi úspešne, keď z prvých šiestich extraligových konfrontácii vyhrali tri. Počas dlhoročného pôsobenia v nižšej súťaži ich zdobila hlavne precízna osobná obrana a tvrdá fyzická hra v súbojoch na mantineloch. Práve na tieto herné prvky nás musel tréner Horecký v rámci jeho detailných predzápasových analýz súpera dôkladne pripraviť.

430_20231016_173041.jpg

Nižná vyprevadená s 12-gólovou nádielkou

Florbalovo bohatý víkend, kedy bolo vyslaných do akcie okrem mužského áčka aj niekoľko ďalších vekových kategórií, odštartovalo pre naše farby šieste kolo mužskej extraligy, v ktorom sme „skrížili bakuľe“ s FBK Nižná. Súpera z Oravy veľmi dobre poznáme, nie len pre to, že niekoľko jeho hráčov v minulosti obliekalo, resp. stále oblieka liďácky dres, ale hlavne pre to, že to bola práve FBK Nižná, porážkou ktorej sa Lido v sezóne 2021/2022 po päťzápasovej bitke z pozície underdoga prvýkrát v histórii klubu prebojovalo do semifinále mužskej extraligy. Na tieto výsledky sme však v sezóne 2022/2023 neboli schopní nadviazať a Nižnej sme podľahli ako v domácom prostredí (4:9), tak aj vonku (3:5).

429_20231011_191117.jpg

Sľubne vyzerajúci úvod na body u majstra nestačil

V piatom kole extraligy mužov sme čelili protivníkovi, spomienky na ktorého ešte aj dnes trhajú zo sna nejedného liďáckeho fanúšika. Našim súperom bol slovenský šampión z posledných dvoch sezón a zároveň tím, ktorý nám v sezónach 2021/2022 a 2022/2023 vystavil stopku v semifinále play-off a dvojnásobne nám tým zabezpečil nepopulárnu zemiakovú priečku v konečnom poradí extraligy. Z historicky prvých semifinálových sérií, do ktorých sa Lido za svoju 21-ročnú existenciu prebojovalo, nás zverenci Jána Holovku vyprevadili po jednoznačných výsledkoch 2x 3:0 na zápasy. Florbalistom 1. FBC Trenčín sme teda mali čo vracať a o motiváciu v kabíne určite nebola núdza.

101_20230711_153655.jpg

Zhodnotenie sezóny mládeže od šéftrénera Jakuba Horeckého

Pred uplynulou sezónou 2022/2023 sme vám oznámili príchod nového člena do nášho Lido tímu v osobe Jakuba Horeckého na pozíciu trénera A-družstva. Okrem trénovania nášho elitného družstva, ktoré pod vedením nového trénera zopakovalo dosiahnutie 4. miesta v mužskej extralige, sa Jakub stará ako šéftréner aj o nastavenie klubovej metodiky a smerovanie tréningového procesu. Po jeho prvej sezóne v pozícii šéftrénera sme sa ho spýtali ako hodnotí sezónu 2022/2023.

Späť na Klub